Een echte vader
Deze tekst is gebaseerd op de herinneringen van Alice Rütten – van Hall en gegevens van de archieven van Zeeland.
Dies (Berendina Hendrika) van Hal is de dochter van Marie (Maria Catharina) van Hal. Ze werd geboren ‘des morgens ten negen uren’ op woensdag 23 februari 1898 ten huize van Marie. De vroedvrouw geeft haar aan bij de gemeente Doesburg. Er staat ook dat Marie ongehuwd is.
Haar vader is (hoogstwaarschijnlijk) Hendrik van Waard, maar hij heeft haar niet als dochter erkend.
Over Hendrik van Waard en zijn vrouw Jeanne Louise Geill is meer te vertellen. En dat geeft ook zicht op de betrokkenheid van Hendrik met zijn dochter.
Hendrik van Waard is in Haarlem geboren op 12 januari 1876 als 10e kind in een gezin van 11, waarvan er 9 in leven blijven. Zijn ouders Roelof van Waard en Johanna de Koning zijn kleermaker en naaister. Zijn moeder Moeder overlijdt in 1890, zijn vader tussen 1890 en 1904.
Hendrik is, als hij zich in 1896 voor de loting voor de militie moet melden, 1,75 m lang, heeft lichtblauwe ogen en is blond. Maar hij komt niet opdagen, omdat hij in St. Etienne is, als volontier bij het 8e regiment Infanterie. Hij wordt ingedeeld in 1897 bij datzelfde 8e regiment, dat nu in Arnhem gelegerd is. Arnhem ligt niet ver van Doesburg waar Marie woont.
NB. De bevelhebber van het 8e regiment is kolonel P.G. Geill.
Hendrik trouwt niet met Marie, maar zijn dochter verloochent hij niet: ze komt op latere leeftijd bij hem wonen.
Hendrik van Waard trouwt met Jeanne Louise Geill op 22 juli 1904 in Middelburg.
Op de trouwakte staat dat Hendrik ambtenaar is bij Staat Spoor. Hendrik woont na Haarlem in Oost-Souburg, Koudekerke en Middelburg.
Jeanne Louise Geill is geboren in Veere op 22 december 1879. Haar ouders zijn de geneesheer Adolphe Geill en Maria van Dijke. Het gezin telt (minstens) 9 kinderen, waarvan er 5 vroegtijdig overlijden. Schokkend detail: De naam Georg Frederik wordt 4 keer gegeven, maar deze 4 kinderen overlijden allemaal binnen 2 jaar. Jeanne Louise is het 9e kind.
Ook zij komt via Koudekerke naar Middelburg. Ze hebben elkaar mogelijk in Koudekerke rond 1902 ontmoet.
Ze gaan wonen in Middelburg. Vanaf 12 april 1916 betrekken zij het adres Molenwater 131, dat ook hun eigendom wordt. Daar hebben ze gewoond tot hun dood. Ze lijken kinderloos te zijn gebleven.
Op enig moment is Berendina Hendrika (Dies) van Hal (geb 23-2-1898) daar komen te wonen als huishoudster. Misschien in 1945 vanuit Oost-Kapelle, maar er zijn meerdere jaartallen die logisch lijken, zoals 1948 en 1949.
Dies heeft waarschijnlijk vanaf haar geboorte in Doesburg bij haar moeder gewoond op de Paardenmarkt 10. Daarna is zij (niet zeker, maar waarschijnlijk) in huis geweest haar tante Hanneke van Hal en oom Willem Westerhof in Ulft.
In 1948 sterft haar moeder Maria Catharina van Hal in Doesburg. Waar Dies toen woonde is niet bekend.
Op 15 december 1949 sterft Jeanne Louise in Middelburg.
In 1952 schenkt Hendrik opstal en perceel aan Dies van Hal. (Hij houdt wel het vruchtgebruik.) Zij is dan ‘zonder beroep’.
Op 15 maart 1964 overlijdt ook Hendrik op 88-jarige leeftijd.
Uit het briefcontact dat zij heeft met Jan en Carry van Hall (haar neef en zijn vrouw) blijkt dat ze zich na de dood van haar vader Hendrik van Waard erg eenzaam voelt. In die brieven laat ze merken dat ze een hondje in huis wel fijn zou vinden. Goede contacten met de Zeeuwen in Middelburg heeft ze niet en een advies om ergens anders te gaan wonen volgt ze niet op. In 1970 lijkt die somberheid voorbij, maar laat ze ook merken dat ze met de overige familie vrijwel geen contact heeft.
Hoewel ze een huis bezit heeft ze het niet breed. De maandelijkse AOW wil en mag ze niet missen. Ook een kort reisje naar Haamstede, waar Jan en Carry vakantie vieren, is haar te duur: fl 7,50 voor een enkele dag. Haar notaris adviseert haar iemand (Jan en Carry) in haar testament op te nemen (omdat anders het alle kanten opgaat en iedereen zich dan komt melden). Rond 1970 maakt ze dat in orde.
Ze logeert soms bij Jan en Carry in Wageningen en later in Velp. Dat heeft ze erg op prijs gesteld. In haar brieven is te lezen dat ze ook belangstelling heeft voor reilen en zeilen het gezin van Jan en Carry. Als hun kleindochter Rynn (de dochter van Alice) geboren wordt geeft ze haar een rammelaar.
Als Dies rond 1976 ziek, is ontfermen Jan en Carry zich over haar. Ze wordt met kanker opgenomen in het ziekenhuis in Velp, waar ze overlijdt.
Het huis wordt verkocht door een notaris in Middelburg.