1909 Johannes de Kleuver

geschreven door Dick de Kleuver

Lengte 1 meter en 688 mm.

De inschrijving als militair in 1929 in Haarlem (hij was al goedgekeurd op 11 april 1928) is behoorlijk nauwkeurig. Niet alleen de lengte wordt opgemeten, maar ook wordt de opleiding tot dan toe vermeld. Johannes heeft 8 klassen (U)LO gedaan en 2 jaar Mulo. Daarbij ook nog de 5-jarige avondschool doorlopen en afgesloten met een diploma. Die opleiding betrof boekhouden en handelsrekenen.

Die avondopleiding deed hij naast zijn werk bij de Kromhout Motorenfabriek, waar hij administratief werk deed als kantoorbediende.

Met zo’n achtergrond ligt het voor de hand dat hij geplaatst wil worden bij de militaire administratie. En dat gebeurt ook: Op 1 augustus wordt hij ingelijfd bij het 10e R.Inf opl. o.o. adm. garnizoen 2e ploeg. Vanaf april 1930 wordt hij onderofficier administratie en op 27 september 1933 gaat hij op groot verlof.

Tijdens de inschrijving woonde hij bij zijn ouders in de Patrimoniumstraat 1, waar zijn vader het beroep van kleermaker uitoefende.

Gerrit en Jo

Johannes is het eerste kind van Hermanus Tobias de Kleuver en Femmegien van den Berg. Hij wordt op 30 oktober 1909 geboren in Schoten, De la Reijestraat 33 rood. Zijn vader geeft hem aan en er zijn 2 getuigen: een bakker en een veldwachter. Toen was men ook al nauwkeurig, want het tijdstip staat erbij, namelijk ’s middags om half één ure.

Na zijn dienstplicht heeft hij werk gevonden bij de PEN en daar is hij niet meer weggegaan.

In 1936 trouwde hij in Den Haag met Sara Bartholomea Ouwerkerk. Zij is geboren in Den Haag op 16 juni 1909.

Ze gaan wonen in Beverwijk, vlak bij z’n werk bij de PEN in Velsen.

Joannes en Sara Bartholomea

De oorlog grijpt ook bij hen diep in. Jo (Johannes) wordt in september 1939 opgeroepen bij de mobilisatie en wordt gelegerd in De Klomp bij Ede. In de meidagen 1940 is hij bij de Grebbelinie en wordt daar op 15 mei krijgsgevangene gemaakt. De groep krijgsgevangen lopen via Arnhem naar Zevenaar en gaan dan (in een veewagen) naar Neubrandenburg. Na 6 weken, waarin ze redelijk behandeld worden mogen ze op 11 juni naar huis. Hitler had plaats nodig om de Fransen (niet-Germaanse afkomst) op de knieën te krijgen.

In 1942 is hij terug, want dan verhuist de familie (met de kinderen Herman, Sarita en Bartje) in oktober naar Wormerveer. Jo heeft werk bij de PEN in Wormerveer en de kantoorruimtes boven de PEN worden leeggemaakt. Het op- en neer reizen van Beverwijk naar Wormerveer is niet meer te doen! Er zijn razzia’s, fietsen worden in beslag genomen en reizen per trein is ook niet zonder gevaar.

Met paard en wagen wordt er verhuisd. Er zijn zelfs 2 wagens nodig. Herman mag op de bok zitten. Bartje is pas 4 maanden oud (geboren op 5 juni) gaat met zijn moeder per trein naar Wormerveer. In het huis wordt een simpele keuken aangelegd. Pas na de oorlog in 1947 wordt er een huurwoning gevonden in Wormerveer. Als Jo een functie krijgt in Bloemendaal bij de PEN, verhuist het gezin naar Haarlem. In 1955 betrekken ze de Duinoordstraat 61 in Haarlem.

Op 1 november 1980 overlijdt Johannes Hij is dan 71 jaar. Zijn vrouw Jeanne (Sara Bartholomea) bereikt de leeftijd van 95 jaar en overlijdt op 6 september 2004. Zij zijn beiden begraven op de begraafplaats Westerveld in Driehuis.

bronvermelding: 1. gegevens van Herman en eigen herinnering 2.websites: wiewaswie, grebbelinie, online-begraafplaatsen