Een gewichtig man
geschreven door Dick de Kleuver
Trijntje Freriks is de weduwe van Hendrick Gerritsz van Overeem, de huurder en herbergier van Plattenbergh. Toen Hendrick in 1704 overleed werd Trijntje de herbergierster van het rechthuis Plattenbergh. Dat was een behoorlijk belangrijk gebouw. Er werd recht gesproken, was de ontmoetingsplaats van de burgers van Maarn en fungeerde ook als herberg. Later werd Plattenbergh gemeentehuis van Maarn en Maarsbergen. Naast het huis waren er 20 morgen bouw- en weiland. Eén morgen is bijna een hectare.
In 1708 trouwt Trijntje met Hendrick Hendricksz Brus. Hij wordt vanaf dat moment de herbergier en zal dat blijven tot 1739. Hij vertrekt dan naar Mandersloot. Er is geen reden voor dit vertrek bekend. Trijntje was al in 1732 overleden en hij was opnieuw getrouwd.
Hendrick Brus trouwde in 1733 met Jannigje Peters van Gent. En dat is een bekende naam! Zij is weduwe van Jacob Cornelisz de Kleuver. Jacob leefde van 1682 tot 1732. Toen Hendrick in 1739 vertrok ging hij naar Mandersloot, dat iets ten westen van Maarn ligt. Misschien was het huwelijk van Jannigje en Hendrick niet wat beiden zich daarvan hadden voorgesteld. Toen Hendrick vertrokken was nam Jannigje de huur van Plattenbergh over, maar het werd wat bescheidener: geen 20 maar 10 morgen land, maar wél 4 jonge kippen.
Voor Peter, de zoon van Jannigje en haar vorige echtgenoot Jacobus de Kleuver, werd het huis annex herberg de Plattenbergh zijn thuis.
Waarschijnlijk vanwege haar leeftijd (ze is omstreeks 1685 geboren) neemt in 1748 haar zoon Peter de huur over voor 6 jaren. Peter (Jacobsz de Kleuver) is geboren omstreeks 1720 in Maarn als jongste uit het gezin van acht. Maar het kan ook zijn dat het voor Peter belangrijk was dat er brood op de plank kwam, want hij trouwt op 27 oktober van datzelfde jaar.
De bruid heet Jannigje Anthonissen van Doorn en is misschien iets ouder dan Peter, want zij is in 1722 geboren. Nog een reden voor de overname van de functie als herbergier: Jannigje van Doorn had een onechte dochter Neeltje van Doorn. Bij het huwelijk wordt Neeltje geëcht door Peter. En Jannigje is opnieuw zwanger! Gelukkig maar, want dat zal een van mijn voorouders zijn: Jacob de Kleuver.
Details: 1) opnieuw worden er 4 kippen mee verhuurd en 2) De prijs van de huur is 80 gulden per jaar.
Peter blijft 29 jaar de huurder en is ook herbergier. Hij wordt zelfs een belangrijke man, want hij wordt buurmeester van Maarn. Daarmee is hij de officiële vertegenwoordiger van de gemeenschap.
Het gezin van Peter en Jannigje is niet klein; er komen negen kinderen. Neeltje (1747), Jacob (1749), Anthonie (1750), Klaas (1751), Hendrik (1754), Jan (1755), Maria (1757), Geertruij (1760) en Jannigje (1762).
Opmerkelijk: Op bijna alle doopaktes is klein bijgeschreven: “geligt 1782″. Mogelijk (zonder dat ik de betekenis begrijp) hangt dit samen met een erfenis van oom Cornelis Kleuver en tante Neeltje Rengers. In 1782 machtigen de meerderjarige Neeltje, Anthonie, Klaas en Hendrik hun broer Jacob om de erfenis in ontvangst te nemen.
Op 23 september 1777 komt Peter te overlijden en neemt zijn vrouw het beheer van Plattenbergh over.
Er wordt voor Jannnigje van Doorn een nieuwe huurakte opgesteld die bekend aandoet: huis en herberg, 10 morgen bouw- en weiland en als toepacht 4 jonge kippen, maar de prijs is nu 90 gulden per jaar. Zij blijft dit doen tot ook zij komt te overlijden in 1805. De kleine Jan (die dan al 50 jaar is, maar ongetrouwd) volgt haar op. In de lijst van huizen van Maarn wordt hij aangemerkt als tapper en bouwman.
Het huis Plattenbergh is rond 1676 gebouwd als nieuw rechthuis. Het was een woonhuis en herberg en heeft lange tijd dienst gedaan als gemeentehuis. In 1861 is het gesloopt en is er op dezelfde plaats een nieuw huis gebouwd door Baron Lynden van Sandenburg. Hoewel het een tijd dienst heeft gedaan als onderkomen voor de Witte Zusters van de RK kerk en de naam Huize Mirjam kreeg, heeft het nu een commerciële bestemming. En de naam is Landgoed Plattenberg.
En Jacob? (het 2e kind van Peter en Jannigje, geboren in 1749)
Hij trouwt met Elsje Jans Dekker. Elsje en Jacob krijgen o.a. een zoon Joost de Kleuver, die met zijn achternicht Willemijntje de Kleuver trouwt. En dat zijn de ouders van Maria de Kleuver, waarmee ik mijn speurtocht naar mijn familie begon.